Продължете към съдържанието

Как да се справим с конденза в дома

  • от

При избора на дограма, често се появява един много неприятен момент, образуването на конденз. Той може да е както по повърхността от страната на помещението на стъклопакета, съответно рамките на прозорците, така и около стените, заобикалящи ги и по самите стъклопакети. Този неприятен процес още се нарича изпотяване или замъгляване на стъклата.

Кондензът появил се между двата прозореца/стъклопакета се смята за дефект на стъклопакета. Влагата се появява от вътрешната страна, когато стъклопакетът е разхерметизиран или в случаите, когато е сложен силипорит, който не е качествен. Тогава той не успява да абсорбира ефективно остатъчната влага в стъклопакета. В домовете ежедневно се отделят големи количества водна пара. Те се формират от множество фактори като въздуха, който отделяме при дишане, прането, миенето, готвенето и т.н. Важен е и избора на pvc врати за баня.

Издишания от един човек количество въздух за деня се равнява на 1-2 литра влага. При готвенето за семейство от 4 члена се отделят около 2 литра влага. При къпане, миене на чинии, пране, поливане на цветя дневната доза влага е 3 литра за ден. Вижте повече за пералнята машина.

Конденз се появява в помещения, които не се отопляват, а причината за това е в изстиването на помещението нощем и засищането на въздуха с вода отделени при дишането на ниска температура. Конденза може излезе не само по прозорците, но и по всички стаи и стени. Всичко това води до мухъл по стените и петна плесен.

Появата на конденз слага своето зараждане в края на стъклото, където е най-студената част на дома. Широките первази и рамката на крилото могат да забавят действието на въздушния поток, а по този начин влагата в края на стъклото се появява по-рано.

Спазвайки няколко основни правила бихте могли да се предпазите от влагата и да допринесете за неговото намаляване или напълно преодоляване.

Добре е редовно да проветрявате помещенията на цялото жилище и това да става за минимум 30 минути дневно.

Проветряването с широко отворени прозорци, пести енергия и предотвратява появата на мухъл и конденз. Когато проветрявате изключвайте отоплителните уреди. По този начин ще изхвърлите навън наситения на водни пари въздух. Добре е проветряването да се прави на няколко пъти през деня. Научете повече: Защо е важно да почистваме техниките в дома.

Ако помещенията ви са със северно изложение, вниманието, което ще обръщате трябва да е по-специално, тъй като в зимно време тези стаи изстиват много бързо. Опитайте се да поддържате температури между 17-20 градуса.

Стремете се да поддържате максимално малки температури в различните помещения, за да избегнете рязката граница и риска от конденз по прозорците.

Сутрешното проветряване трябва да е най-продължително, минимум 20 минути. Следва постоянно поддържане на температурата в стаята.

Появата на конденз може да се избегне в случаите, когато температурите са постоянни.

Помнете, че в зимните дни при липса на отопления мухъла и конденза са ви гарантирани.

Спазвайки тези неща ще подобрите знанията и със сигурност ще избегнете много от последващите проблеми при поставянето на ПВЦ дограма. Така ще имате едни добри условия за живот, не само от естетическа гледна точка, но и от здравословна и хигиенична.