Продължете към съдържанието

Унищожаване на яйцата на дървеници

  • от
дървеници

Екстремната скорост на размножаване на дървеници е основната трудност, с която трябва да се сблъска професионалистът в борбата с дървеници.

Обикновено по време на обработката, чрез пръскане на дървеници, умират само възрастни, а потомството, защитено от хитиновата обвивка на яйцата, остава жизнеспособно. Така се оказва, че обработката на помещението решава проблема само наполовина, защото след кратко време от яйцата ще се появят нови насекоми, жадни за кръв. Преди да разберем основния въпрос „как да унищожим яйцата на дървеници“, нека се спрем по-подробно на това как изглеждат яйцата на дървеници и къде да ги търсим.

Как изглеждат яйцата на дървеници?

Малките кафеникаво-червени насекоми с малки крила и малък хобот. Това са дървеници. Женските насекоми са малко по-големи от мъжките. В течение на целия си живот, средно с продължителност около една година, женска дървеница може да снесе около 250-500 яйца, всяко от които ще даде живот на ново възрастно насекомо. Показвайки интуитивна загриженост за бъдещото си потомство, женската снася яйца на различни места. Тази особеност на насекомите също усложнява задачата за намиране и унищожаване на яйца.

Яйцата се снасят в малки групи, около 5 яйца на ден. Женската може да остави потомство, както на хоризонтални, така и на вертикални повърхности. Те са прикрепени с лепкаво вещество – субстрат. Яйцата не могат да бъдат объркани с екскременти от насекоми. За разлика от тъмния и понякога почти черен цвят на изпражненията, те са бели с перлен оттенък. Такива може да не се забележат, размерът на яйцето едва достига 1 мм, тоест търсенето на яйца от дървеници е като търсенето на зърна сол. Ако обаче искате да спрете разпространението им на закрито, ще трябва да ги потърсите.

Лечение на зидария от дървеници

Къде да търсите яйца от дървеници

Възрастните буболечки предпочитат да стоят възможно най-близо до жертвата, женските не променят този навик дори в момента, когато снасят яйцата си.

Най-често яйцата на дървеници могат да бъдат открити в:

цепнатини в матрак или легло;

в шкафове и други мебели, разположени до леглото;

по стените зад скъсани или олющени тапети в спалнята, под первазите.

За удобното развитие на яйцата не са необходими специални условия, достатъчна е стайната температура.

Не забравяйте да се оборудвате с малко фенерче и лупа, преди да проучите тези зони, или рискувате да не видите малки зърна яйца. Отделете време и огледайте шевовете от опаката страна на цялото облекло в стаята. Случва се, така, че дървениците да снасят яйца по тези места.

Как да убиете яйца от дървеници

Първо, направете изводи за това, колко отдавна са се появили буболечките в стаята. Така, ако насекомите са били в нея дълго време, те биха могли да се настанят в други стаи и ще трябва да търсите яйца от насекоми и там. Другият начин е да се спасите от безсмислени търсения и да завършете обработката на цялата стая.

От народните методи за унищожаване на яйца от дървеници е възможно да се препоръча третирането на зони на натрупване на яйца с пара. Горещата пара ще убие ембрионите. Дрехите и спалното бельо трябва да се перат при температура на водата 90 °C.

Може, също така да използвате химически препарати, които да поддържат ефективността си в продължение на няколко седмици. Те постоянно ще унищожават нови насекоми, които са се появили. Прахове, аерозоли, разтвори за дървеници – всичко това се предлага в изобилие на рафтовете на специализирани магазини. Докато отдавате предпочитание на такива драстични мерки за борба, не забравяйте, че имате работа с химията. Влезте в детайлите на инструкциите за употреба и изберете продукт на принципа „не навреди“.

Ако избраното от вас лекарство не може да се справи с разпространението на дървеници в апартамента, опитайте се да не експериментирате повече и се свържете с професионална служба за контрол на вредителите Превента ДДДД ЕООД.