Продължете към съдържанието

Феноменални открития за това как спим

  • от

Знаете ли, че на спейки на лявата страна може да се освободите от киселини в стомаха?

Лошото храносмилане или киселини в стомаха, усещане за газове са причината за това неприятно явление. Възникналите неудобства в гърдите, усещане за парене могат да се разпространят към шията, гърлото, а дори и челюстта. Киселини могат да доведат до развитието на гастроезофагеална рефлуксна болест.

Повечето от нас са запознати с това неприятно усещане, но имайте предвид още, че сънят на лявата страна на тялото, може да помогне да се справите с киселини в стомаха, докато ако спите по гръб това само ще изостри ситуацията.

Предполага се, че е така, защото по време на сън от дясната страна на кръглата мускулатура, се предотвратява проникването на хранителните остатъци от стомаха в хранопровода. Това отпуска и киселинността на хранопровода по този начин се увеличава.

Освен това, други изследвания показват, че сънят на лявата страна не е благоприятен за хора страдащи от сърдечни проблеми. Така, че ако сте претърпели инфаркт или имате наследствена обремененост, избягвайте да притискате сърцето, докато спите на матрак на лявата страна.

Използване на сканиране на мозъка за шпиониране на това, което сънувате:

Учените са успели да развият мозъчни импулси декодирани от техника, която дава възможност да се разбере категорията, към която принадлежи съня. Това дава до 60% надеждност.

Фактът, че същите визуални образи често се повтарят в сънищата ни, например, „дърво“ или „човек.“ Изследователите са идентифицирали около 20 основни категории, разработени поотделно за всеки участник. Имайте предвид, че елементи, като, например, „пикел“, „ключ“ и „бутало“ принадлежат към една и съща категория – „инструменти“.

Трима доброволци били помолени да разгледате снимки от интернет, съответстваща на тези категории и в този момент се наблюдават мозъчната им активност. След това данните са въведени в специално проектирана компютърна програма, след което сканирането продължи дори по време на сън. Изследователите, ръководени от невролог Юки Камитани в този момент проследяват мозъчната дейност на субектите. Възможно най-скоро, за да се определи какво сънували доброволците. Когато се събудели били помолени да опишат своите сънища.

Досега системата работи далеч от перфектно и може само да гадаем визуализацията на широк диапазон от категории. Декодирането на сънищата на информация в момента не е възможно, но пак е една крачка напред към човешкия прогрес.